Asansörler ile ilgili yanlış bilinenler
Yanlış Bilinen : Asansörün zincirlerle yada iplerle bağlı olduğu ve kopma halinde kabinin serbestçe düşeceği sanılır,
Doğru Bilgiler : İnsan asansörlerinde, asansörler için imal edilmiş 8 x 19 = 152 tel’li, üç veya dört adet seale tip halat kullanılmıştır. %99 Asansörlerde, Halatlarının tamamının kopma olasılığı yok denecek kadar az olsa bile yinede kopma ihtimaline karşı geliştirilmiş paraşüt fren sistemi mevcuttur. Devamı…
Asansörlerde sık karşılaşılan kazalar
Asansörlerin aşağı ve yukarı yönde kontrolsüz hareketler sergilemesi, Kabin katta yokken kat kapısının
açılması, kapısız kabinlerde hareket halinde iken kabin ve kuyu duvarı arasında sıkışmalar, Ara katlarda mahsur kalan kişilerin kurtarma yönergelerine uyulmadan bilinçsiz şekilde çıkmaya yada çıkarılmaya çalışılmaları, Yangın veya deprem anlarında mahsur kalınması, Kabinin kat seviyesinde bulunmaması, Devamı…
Asansör düğmesi tuvaletten bile daha pis
Daily Mail’in haberine göre, oteller, lokantalar, bankalar, bürolar ve havalimanlarında yapılan bir araştırmada, bir asansör düğmesinin bir santimetre karesinde 313 “koloni oluşturan birim” bakteri bulunduğu tespit edildi. Bir tuvalet oturağının bir santimetre karesinde ise sadece 8 koloni oluşturan birim bakteri bulunduğu kaydedildi. Arizona Üniversitesi için araştırmayı yapan Microban Europe’tan Dr. Nicholas Moon, işlek bir binadaki asansörün düğmelerine her gün yüzlerce kişinin dokunduğunu hatırlatarak, “düğmeler düzenli olarak silinse bile buralarda bakteri oluşum potansiyeli çok yüksektir” dedi. Daha önce yapılan bir araştırma da bir büro masasının bir tuvalet oturağından 400 kat fazla bakteri taşıdığı, bilgisayar klavyelerinin de tuvaletlerden 4 kat fazla mikrop barındırdığı tespit edilmişti.
Aysad kütüphanesi kitap listesi
Asansörlerle ilgili kitaplar |
Asansör Uygulamaları |
Asansör Tekniği-Elektrikli |
Asansörlerde Denetimsizlik |
Asansör Uyg. Ve Avan. Projeleri Haz. Teknik Esasları |
Asansörler Direktif Uygulama Rehberi 95/16 EC |